Przejdź do treści

Cedzak kamionkowy

twórca: nieznany

datowanie: początek XX w.

miejsce pochodzenia: Dolny Śląsk

rodzaj: naczynie, cedzak / cedzidło, wyrób garncarski

materiał: kamionka, szkliwo / glazura

technika: toczenie na kole garncarskim, formowanie ręczne, szkliwienie / glazurowanie, wypalanie ceramiki

wymiary: wys. 16,5 cm

  • Macewicz-Gołubkow, Maria, Ceramika ludowa. Zbiory Muzeum Etnograficznego, Wrocław 1987, seria Katalog zbiorów Muzeum Narodowego we Wrocławiu, s. 10, kat. 13

pochodzenie: 1976, zakup

Muzeum Narodowe we Wrocławiu Muzeum Etnograficzne, Dział Ceramiki

numer inwentarza: MNWr E-7003

prawa autorskie do obiektu: DOMENA PUBLICZNA
Pobierz

Kamionkowy cedzak o prostych ściankach, zwężających się ku górze, zakończonych wywiniętą na zewnątrz górną krawędzią. Naczynie posiada płaskie, niewyodrębnione dno oraz dwa symetryczne uchwyty. Uchwyty zamocowane są na obu bokach cedzaka – górna część przylega do krawędzi naczynia, natomiast dolna znajduje się na połowie wysokości jego brzuśca. Otwory cedzaka umieszczone są zarówno na dnie, jak i w pięciu regularnie rozmieszczonych poziomych rzędach, okalających naczynie.

Naczynia kamionkowe, znane również jako flasze, były wykorzystywane do przechowywania oleju, alkoholu, octu czy nafty. Tego rodzaju szkliwiona ceramika, wytwarzana z wysokotemperaturowych mieszanek gliny, wypalana w temperaturach przekraczających 1200°C, charakteryzowała się wyjątkową trwałością i solidnością, co czyniło je niezwykle przydatnymi w codziennym użytku domowym.

W XIX wieku Bolesławiec, obecnie położony w województwie dolnośląskim, był jednym z najważniejszych pruskich ośrodków produkcji kamionki. Tradycje ceramiczne tego regionu sięgają średniowiecza, a już w XVIII wieku bolesławieckie wyroby, zwłaszcza te o charakterystycznej brązowej barwie, wynikającej z użycia gliny bogatej w krzem i tlenek glinu, zyskały popularność w Prusach, Saksonii, Polsce oraz Rosji. Znaczący rozwój tego rzemiosła w Bolesławcu był możliwy dzięki innowacjom technologicznym wprowadzonym przez Johanna Gottlieba Altmanna (1780–1851) oraz otwarciu szkoły specjalizującej się w kształceniu garncarzy i ceramików.
[Dorota Jasnowska]

słowa kluczowe: bartnictwo / pszczelarstwo (dziedzina działalności)  |  ceramika / garncarstwo (dziedzina działalności)  |  przygotowywanie pożywienia (dziedzina działalności)  |  rzemiosło (dziedzina działalności)  |  sprzęt domowy

PL | EN

Ustawienia prywatności (cookies)

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniżej stronie.
Polityka prywatności (link otworzy się w nowym oknie)
*z wyjątkiem niezbędnych plików cookies do prawidłowego działania strony oraz realizacji obowiązków prawnych administratora
Przesuwając suwak w prawo aktywujesz konkretną zgodę. Przesuwając suwak w lewo wyłączasz taką zgodę.