Przejdź do treści

Makutra

twórca: nieznany

datowanie: 1. poł. XX w.

miejsce pochodzenia: Wrocław (pow. Wrocław; woj. dolnośląskie)

rodzaj: makutra, wyrób garncarski

materiał: kamionka

technika: wypalanie ceramiki, toczenie na kole garncarskim, szkliwienie / glazurowanie

wymiary: wys. 14,5 x śr. górna 25,5 x śr. dolna 15,5 cm

pochodzenie: 2000, dar

poza ekspozycją

Muzeum Narodowe we Wrocławiu Muzeum Etnograficzne, Dział Ceramiki

numer inwentarza: MNWr E-9631

prawa autorskie do obiektu: DOMENA PUBLICZNA
Pobierz

Makutra wykonana z kamionki, charakteryzująca się kształtem przypominającym donicę. Jej wewnętrzne ścianki są ozdobione licznymi poziomymi rowkami ułatwiającymi ucieranie składników. Zewnętrzna powierzchnia makutry jest polewana glazurą. Brzeg naczynia wyraźnie wyodrębniony, co ułatwia trzymanie go podczas pracy.

Makutra znajduje zastosowanie głównie w kuchni do ucierania ciast, kremów, masła czy twarogów. Dzięki specyficznej budowie i materiałowi, z którego jest wykonana, zapewnia odpowiednią przyczepność dla składników, co pozwala na dokładne i równomierne ucieranie.
[Dorota Jasnowska]

słowa kluczowe: ceramika / garncarstwo (dziedzina działalności)  |  przygotowywanie pożywienia (dziedzina działalności)  |  rzemiosło (dziedzina działalności)

PL | EN

Ustawienia prywatności (cookies)

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniżej stronie.
Polityka prywatności (link otworzy się w nowym oknie)
*z wyjątkiem niezbędnych plików cookies do prawidłowego działania strony oraz realizacji obowiązków prawnych administratora
Przesuwając suwak w prawo aktywujesz konkretną zgodę. Przesuwając suwak w lewo wyłączasz taką zgodę.