Przejdź do treści

Miotła do pieca chlebowego "pomietło"

twórca: nieznany

datowanie: 1964

miejsce powstania: Wrzosy (pow. wołowski; woj. dolnośląski)

rodzaj: miotła, wyrób chałupniczy

materiał: gałązka sosnowa, drut, drewno

technika: struganie, cięcie, wiązanie / zawiązywanie

wymiary: dł. 147 cm

pochodzenie: 1967, zakup

poza ekspozycją

Muzeum Narodowe we Wrocławiu Muzeum Etnograficzne, Dział Kultury Technicznej

numer inwentarza: MNWr E-3210

prawa autorskie do obiektu: DOMENA PUBLICZNA
Pobierz

Prosta, chałupniczo wytworzona miotła do wymiatania żaru z pieca chlebowego. Część pracująca składa sie z dwunastu sosnowych gałązek związanych w dwóch miejscach żelaznym drutem. Pomiędzy gałęziami osadzony jest drewniany trzonek z okorowanej i zeszlifowanej prostej gałęzi o średnicy około 1 cm.
[Joanna Kasper]

słowa kluczowe: kultura techniczna  |  przygotowywanie pożywienia (dziedzina działalności)  |  sprzęt domowy

PL | EN

Ustawienia prywatności (cookies)

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniżej stronie.
Polityka prywatności (link otworzy się w nowym oknie)
*z wyjątkiem niezbędnych plików cookies do prawidłowego działania strony oraz realizacji obowiązków prawnych administratora
Przesuwając suwak w prawo aktywujesz konkretną zgodę. Przesuwając suwak w lewo wyłączasz taką zgodę.